رانندگی برای زنان به عنوان یکی از حقوق اصلی آنها در کمتر از 20 سال به هنجاری عادی در جامعه ایران تبدیل شده و شهرنشینی مدرن و نیاز به تحرک اجتماعی موجب آن شده است که اتومبیل و کارکردهایش در زندگی روزمره زنان جایگاه خاصی بیابد.
به گزارش خبر آنلاین، یکی از پژوهش های دانشگاه علامه طباطبایی، به علل رانندگی زنان پرداخته شده است.
طبق این پژوهش، زنانی که دارای مهارت رانندگی و خودروی شخصی هستند، با بهره گیری از حصار امن و آهنین اتومبیل، فضای عمومی را به تصرف خود درآورده و قاعده عدم حضور در زمان پس از تاریکی هوا را می شکنند. برای این زنان ناهنجاری های اجتماعی چون ترس از آزار جنسی، متلک های زننده، شلوغی های آزاردهنده و ترس از لمس اعضای بدن، عدم وجود امنیت ذهنی و عینی در مؤلفه های حمل و نقل عمومی، ترس از تردد پس از تاریکی هوا، سختگیریهای خانواده و ...، اعتماد به نفس زنان را از حضور در فضای عمومی کاهش می دهد.
کسب درآمد از راه مسافرکشی، نیز یکی از دلایل رانندگی زنان بوده و پدیدهای نوظهور است. با آن که رانندگی وسایط نقلیه در ایران یک شغل مردانه به حساب می آید، اما اخیراً با آغاز به کار آژانس ها و تاکسی سرویس های ویژه بانوان و زنان مسافرکشی که بر سر چهارراه ها در کنار دیگر مردان مسافرکش به دنبال مسافرند، رانندگی با کارکرد اقتصادی به حیطۀ مشاغل زنانه نیز وارد شده است.
یکی دیگر از دلایل تسهیل کارهای خانگی عنوان شده است. اغلب زنان، به ویژه زنان متأهل، اتومبیل را برای تسهیل کارهای خانگی و اداری و شغلی به کار می گیرند. آنان معتقدند که با خودروی شخصی بهتر توانسته اند از عهده امور روزمره خانه برآیند. زنان شاغل نیز به کمک اتومبیل توانسته اند بین کارهای منزل و بیرون هماهنگی بیشتری ایجاد کنند.
تمایلات مصرفی نیز انگیزه برخی از زنان عنوان شده که با انگیزة تقلید، چشم و هم چشمی، تمایز، افاده فروشی، در رده "مصرف متظاهرانه" قرار می گیرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر